Doroczne święto w skansenie. Wszystko o chlebie i dla chleba

2 września 2016

Niemal całą niedzielę (4 bm.) będzie można spędzić w Muzeum Wsi Radomskiej na dorocznym Święcie Chleba. Organizatorzy przygotowali bogaty program.

  070914_chleb_0   Przebieg festynu: Amfiteatr godz. 10 - 19 - msza św. w intencji piekarzy i rolników, - powitanie gości, przedstawienie organizatorów i patronów, przemówienia okolicznościowe, - wręczenie Kluczy św. Kazimierza, - wręczenie podziękowań dla sponsorów, - rozstrzygnięcie konkursu na „Tradycyjny Wieniec Dożynkowy”, - występ kapeli wiejskiej, - występ Ludowego Zespołu Artystycznego Promni, - koncert Zespołu Lustro. Imprezy towarzyszące: godz. 12 -18 Scena „Pod Dębem” (na terenie zagród): Do tańca grać będą kapele ludowe: Kapela Krzysztofa Rokicińskiego, Kapela Andrzeja Malika, Kapela braci Tarnowskich, a „Redaktor Bułeczka" i "Pan Kanapka” prowadzić będą quizy i konkursy. W godz. 13 - 17-  pokazy i warsztaty kulinarne polskiej MasterChef Beaty Śniechowskiej oraz warsztaty i konkursy kulinarne dla dzieci prowadzone przez pracowników Restauracji MammaLeo (obok sceny „Pod Dębem”). Na muzealnych polach można zobaczyć pokazy prac polowych oraz stacjonarną wystawę maszyn i urządzeń rolniczych.
  • pokaz omłotów na terenie zagrody z Chomentów,
  •  pokaz orki ciągnikowej,
  • wystawa ciągników SAM,
  • pokaz pozyskiwania kaszy gryczanej za pomocą młynka.
Na terenie zagród - kiermasz wyrobów piekarniczych (Zagroda z Jastrzębi), oraz kiermasz i pokazy twórców ludowych (Zagroda z Alojzowa, Dom Ludowy). Od godz. 12 o pełnych godzinach uruchamiany będzie młyn wodny z Zajączkowa. Na terenie zespołu wiatraków Uczniowski Klub Sportowy "Roszada" zaprasza wszystkich chętnych na rozgrywki szachowe pt.: „Gramy z Akademią Szachową Marka Niedźwieckiego”. Ponadto na terenie muzeum będzie można spróbować potraw kuchni regionalnej przygotowanych przez panie z kół gospodyń wiejskich i zespołów obrzędowych. kat
Tags