Reklama

Festiwal Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej. Tęsknimy za dawnymi smakami

26 września 2021

Tysiące radomian zjawiły się w Muzeum Wsi Radomskiej, by świętować wszystko, co łączy się z jednym z podstawowych produktów na polskich stołach – ziemniakiem. Poza regionalnymi potrawami przygotowanymi przez koła gospodyń wiejskich to także wykopki, a także związane z nimi obyczaje.

 

 

Gościem specjalnym był Karol Okrasa (fot. Rafał Sadowski/UM Radom)

 

Pokaz kopania ziemniaków zaprezentował zespół "Ostałki" z Ostałówka. Odwiedzający chętnie korzystali z darów ziemi, by potem upiec kartofle w ognisku. Z kolei panie aż z 36 KGW przygotowały dania z ziemniakami pochodzące z regionu radomskiego. Królowały: porka, pazibroda, zalewajka, pyzy przyrządzane na najróżniejsze sposoby. Efekty kulinarnych zmagań oceniało jury ze znanym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym Karolem Okrasą. - Jeśli ktoś nie jadł w życiu porki, albo tej kapusty kartoflanej to one pokazują, jak potrafią się cudnie zachować i wpasować do dzisiejszych czasów: niby modnych, niby technologicznie rozwiniętych, a my ciągle tęsknimy za tymi dawnymi smakami - uważa Karol Okrasa.

W konkursie na najlepszą potrawę zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich "Nad Potokiem" z Długosza za zalewajkę z suszonymi grzybami. Drugie miejsce przyznano "Super Babkom" ze Skłobów za porkę, trzecie KGW "Piątkowy Stok" za kartofloczki z kiszką i betkami w sosie z suszonych śliwek oraz Zespół Ludowy "Zdziechowianki" za zawijoka ziemniaczanego w kapuście. Jury przyznało także dwa wyróżnienia dla KGW z Suliski i KGW "Nowinki" z Mąkosów Starych.

 

k.woj.

 

Tags