Pieróg ze Zdziechowa, racuchy rogate, chleb dziadka i… wyróżnione Laurem Marszałka

14 czerwca 2022

Wyjątkowy smak, unikalna receptura i regionalne pochodzenie – to wszystko walory produktów nagrodzonych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród 127 zgłoszeń zarówno od producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze z nich w 12 kategoriach. Cztery Laury otrzymały produkty z regionu radomskiego

 

Kapituła nagrodziła Koło Gospodyń Wiejskich ze Zdziechowa za pieróg pieczony (fot. UMWM Warszawa)

 

Jak podkreśla marszałek Adam Struzik, nagrody przyznawane przez samorząd województwa tradycyjnym produktom są gwarancją jakości. – Konkurs o Laur Marszałka od lat pokazuje, że smaki mazowieckich produktów są bardzo różnorodne, ale łączą je wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest nieodłączną częścią regionalnej tradycji, która mimo upływu lat, wciąż trwa – zapewnia.

W tej edycji konkursu zgłoszono 127 produktów żywnościowych: w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców. Podczas posiedzeń kapituły konkursowej, które odbyły się w maju, jej członkowie dokonali oceny dostarczonych produktów, a następnie przyznali wyróżnienia i wybrali laureatów.

Pieróg ze Zdziechowa, chleb z Radomia

W gronie laureatów znaleźli się producenci z regionu radomskiego.

Wśród producentów indywidualnych nagrody zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki" ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg Zdziechowski Pieczony; w kategorii wyroby cukiernicze – Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem" w gminie Jedlińsk za racuchy rogate; w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za sok malinowy "Haneczka", w kategorii napoje – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za sok tłoczony 100 proc. (z jabłek w konwersji ekologicznej).

Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyła w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Fogiel & Fogiel Piekarnia z Radomia za chleb dziadka.

kat, bdb

Tags