Reklama

Zawód kucharza – co musisz wiedzieć?

6 czerwca 2022

Jeśli jesteś zainteresowany pracą na stanowisku kucharza, musisz najpierw zdobyć niezbędne kwalifikacje oraz wypracować konkretne umiejętności. W tej profesji najlepiej odnajdują się osoby, które uwielbiają gotować i mogą pochwalić się wyczuciem smaku na najwyższym poziomie.

 

fot. pixabay.com

 

W jakich warunkach pracuje kucharz?

Zazwyczaj kucharz pracuje w pomieszczeniu zamkniętym i obowiązują go stałe godziny pracy. W większości lokali gastronomicznym osoba na tym stanowisku jest zatrudniania w systemie zmianowym. W wielu restauracjach, barach czy kawiarniach, praca odbywa się także w weekendy. Kucharz swoje obowiązki zawodowe najczęściej wykonuje na stojąco. Musi liczyć się z koniecznością przenoszenia cięższych przedmiotów, na przykład naczyń czy waz wypełnionych zupą, dlatego w tej profesji ważna jest dobra sprawność fizyczna.

Kto może zostać kucharzem?

Dostępne są oferty pracy online uwzględniające konkretne wymagania względem preferowanego wykształcenia na stanowisko kucharza. Szansę na otrzymanie posady mają między innymi absolwenci technikum żywienia i usług gastronomicznych. W tym zawodzie świetnie odnajdą się także wykształceni dietetycy, szczególnie w przypadku lokali specjalizujących się w serwowaniu dań typowo dietetycznych. Mile widziana jest również znajomość potraw z wybranych zakątków świata. Przykładowo, właściciele restauracji włoskich poszukują do współpracy osób, dla których kuchnia wywodząca się z Italii nie ma żadnych tajemnic. W niektórych lokalach wymagane są dodatkowe umiejętności, na przykład przygotowywania różnych rodzajów sushi, pizzy czy naleśników.

Jakie cechy są ważne w zawodzie kucharza?

Najważniejszą kwestią w profesji kucharza jest posiadanie wysokiej wrażliwości smakowej. Dobry kucharz powinien być precyzyjny, aby we właściwy sposób przygotowywać poszczególne składniki pod kątem danej potrawy. Istotną cechą jest również zręczność i zdolności manualne, które ułatwią przyrządzanie nie tylko smacznych, ale i atrakcyjnych wizualnie dań. W zawodzie przydatne są umiejętności komunikacyjne, ponieważ kucharz zazwyczaj pracuje w większym zespole.

Jeśli chcesz rozpocząć karierę na stanowisku kucharza, zapoznaj się z aktualnymi ofertami pracy z Twojego miasta. Zastanów się, z jakimi lokalami gastronomicznymi chciałbyś podjąć współpracę.

 

Tags