„Plon niesiemy, plon”. Dożynki Województwa Mazowieckiego w radomskim skansenie

29 sierpnia 2021

Wieńce od każdego z powiatów, dzielenie chleba upieczonego z tegorocznych zbiorów, podziękowania dla rolników, występy zespołów ludowych, stragany z regionalnymi potrawami – tego wszystkiego nie zabrakło podczas dzisiejszych Dożynek Województwa Mazowieckiego w radomskim skansenie.

 

fot. Muzeum Wsi Radomskiej

 

Uroczystości, na których tłumnie zjawili się radomianie, rozpoczęły się barwnym korowodem wieńców dożynkowych, który wiódł na polanę, gdzie odprawiona została uroczysta msza św. pod przewodnictwem biskupa radomskiego Marka Solarczyka.

W imieniu marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika i zarządu głos zabrał wicemarszałek Rafał Rajkowski. Dziękował rolnikom za ich trud, codzienną, ciężką pracę. - Dlatego możemy dzisiaj cieszyć się tym, że plony są zebrane, że ziarno jest w spichlerzu, że możemy mieć z tego ziarna pyszny, polski chleb - mówił marszałek. Podkreślił, że samorząd Mazowsza od lat wpiera rolnictwo poprzez realizację wielu programów, które służą rozwojowi infrastruktury środowiskach wiejskich i lokalnej kultury.

Starostami dożynek byli Marzena i Grzegorz Kołaczowie. Wywodzą się z rodzin o wielopokoleniowych tradycjach sadowniczych, oboje skończyli SGGW na wydziale ogrodnictwa i architektury krajobrazu ze specjalnością sadowniczą. Swoje gospodarstwo, oczywiście sadownicze, prowadzą w gminie Błędów, w powiecie grójeckim.

Co może zaskakiwać - województwo mazowieckie to tereny głównie o charakterze rolniczym, z przewagą upraw sadowniczych (grójeckie), warzywniczych, produkcją mleka i mięsa.

kat

 

Tags