Ziemniak w roli głównej. Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza na kartoflane święto
Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza w niedzielę, 2 października w godz. 12 -19 na Święto Pieczonego Ziemniaka. W programie wiele punktów związanych jesiennymi obrządkami w gospodarstwie. Pokaz kulinarny, jak co roku, da znany kucharz i autor programów telewizyjnych Karol Okrasa.
Gościem specjalnym imprezy będzie Karol Okrasa, znany kucharz oraz autor popularnych, telewizyjnych programów kulinarnych. Jak co roku stanie on na czele jury w konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną z ziemniaków przygotowaną przez koła gospodyń wiejskich z okolic Radomia.
Na polach muzealnych od godz.12 do 18 odbywać się będą pokazy kopania ziemniaków oraz innych sezonowych prac ręcznych i mechanicznych; o godz.14.30 Zespół Obrzędowy „Ostałki” z Ostałówka zaprezentuje obrzęd Okrężnej towarzyszący tradycyjnemu zakończeniu zbiorów;
- na polanie pod wiatrakiem o godz. 13 rozpocznie się konkurs na najlepszą potrawę regionalną z ziemniaków, a o 15 swój pokaz kulinarny zainauguruje słynny szef kuchni Karol Okrasa;
- w zagrodzie z Chomentowa pokaz kiszenia kapusty przedstawi Zespół Obrzędowy Zaborowianki z Zaborowia; a przy chałupie z Bartodziejów będzie można poznać technikę wyplatania wiklinowych koszy na ziemniaki w wykonaniu Grzegorza Gordata;
- na scenie „Pod dębem” o 12.30 wystąpi zespół „Wolanianki”, następnie Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy „Korzenie” z Łaguszowa o 13.30 zaprezentuje inscenizację „Pierzoki” prezentującą tradycje związane z darciem pierza; o godzinie 15.00 rozpocznie się potańcówka, która potrwa do 19.00; do tańca przygrywać będą kapele: Henryka Gwiazdy, Jana Tarnowskiego i Braci Urbańczyków.
Ponadto w programie: jesienne warsztaty dla dzieci; kiermasz twórczości ludowej, pieczenie ziemniaków w popiele, Eko Ryneczek.