Rewolucja kulinarna w szkołach. Jabłko zamiast batona

26 maja 2015

Woda zamiast coli, kanapka zamiast batona będą dominować w szkolnych sklepikach od września, bo wchodzą w życie nowe przepisy o bezpieczeństwie żywienia. Chodzi o to, by dzieciaki jadły zdrowsze pokarmy i nie tyły.

  260515owoce   Błędy żywieniowe są przyczyną rozwoju licznych schorzeń m.in. otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy nowotworów. Według danych UNICEF-u w latach 2002–2012 w Polsce podwoił się procent dzieci z nadwagą (z 7 proc. w 2002 do 17 proc. w 2012). Na Mazowszu odsetek ten jest najwyższy i wynosi obecnie 18,9 proc. - Ze szkolnych sklepików, bufetów i automatów wycofana będzie sprzedaż produktów zawierających znaczną ilość składników szkodliwych dla ich rozwoju, takich jak: cukier, tłuszcz (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego), sól czy sód. Dyrektorzy szkół oraz innych placówek będą mogli ustalić szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży. Nowe przepisy wprowadzają również obowiązek zapewnienia nieograniczonego dostępu do wody pitnej w placówkach oświatowych - wyjaśnia rzeczniczka wojewody mazowieckiego Ivetta Biały. Dotychczas stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne. Wraz z wejściem w życie ustawy za sprzedaż na terenie szkół, reklamę i promocję oraz używanie do przygotowania posiłków produktów niedozwolonych nakładane będą kary od 1 do 5 tys. zł. Wojewoda mazowiecki we współpracy z mazowieckim kuratorem oświaty organizuje cykl konferencji "Wiem, co jem – jak wdrażać w szkole od 1 września 2015 r. nowe prawo w zakresie żywienia?" skierowanych do dyrektorów szkół i placówek oświatowo-wychowawczych oraz przedstawicieli samorządu z województwa . Cykl spotkań bazuje m.in. na doświadczeniach wypracowanych przez Urząd m.st. Warszawy, który jako pierwszy na Mazowszu wdrożył program zdrowego żywienia w szkołach w ramach kampanii „Wiem, co jem”. Dzięki programowi od 2006 r. warszawskie szkoły publiczne usprawniają organizację żywienia poprzez zapewnienie dzieciom możliwości spożywania posiłków podczas dłuższych przerw, udział w warsztatach kulinarnych i samodzielne przygotowanie posiłków. (kat)
Tags