Uwaga! Upał sprzyja salmonelli

27 maja 2014

Wysokie temperatury, upały to doskonała pożywka do rozwoju groźnych bakterii z salmonellozą na czele – ostrzega radomski sanepid. Jak uniknąć letnich zatruć pokarmowych?


 

Bakterie salmonelli są bardzo groźne- To bakterie pochodzenia odzwierzęcego, a głównym miejscem ich bytowania jest przewód pokarmowy. Są wydalane z kałem, zanieczyszczają wodę i żywność. Nosicielami bakterii salmonelli są: drób, myszy, szczury – tłumaczy dr Lucyna Wiśniewska, dyrektor Powiatowej stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu. Jak dodaje, organizm ludzki reaguje różnie – w zależności od ilości bakterii. Jeśli jest ich mało, poradzi sobie sam, jeśli więcej, pojawiają się bóle brzucha, temperatura, wymioty. – Dlatego  trzeba się wtedy zgłosić do lekarza, czasem szpitala. Szczególnie dotyczy to dzieci i osób starszych – trzeba zadbać o ich właściwe nawodnienie – wyjaśnia dr Wiśniewska.

 

Bakterie salmonelli są bardzo odporne – ich rozwojowi sprzyja ciepło, wilgoć i obecność białka. Jak zapobiegać zatruciom? – Należy jak najczęściej myć ręce – po wyjściu z toalety, podczas przygotowywania potraw, a takze osobno przechowywać mięso i warzywa w lodówce. Nie odmrażać i nie zamrażać ponownie mięsa – radzi szefowa PSSE.

 

Szczególną uwagę trzeba też zwrócić na jajka – jeść tylko te ze sprawdzonej hodowli, sparzać przez 10 sekund przed użyciem skorupkę. – Salmonella może przenikać do krwi powodując liczne choroby: zapalenie opon mózgowych, płuc, stawów, a nawet prowadzić do posoczniczy – zwraca uwagę dr Lucyna Wiśniewska.

 

Salmonella bywa szczególnie groźna, gdy atakuje większe zbiorowiska ludzkie, np. podczas przyjęć komunijnych, weselnych.

 

(bdb)