Ziemniak w roli głównej. Skansen zaprasza na cykliczną imprezę

5 października 2018

W niedzielę, 7 października, w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się Festiwal Ziemniaka, cykliczna impreza organizowana przez skansen od kilkunastu lat. Dowiemy się, co dawniej robiono podczas jesiennych prac polowych, jak przetwarzano dary ziemi i jak przygotowywano ją pod kolejne uprawy. Poznamy też ludowe obrzędy związane z wykopkami.

  P1140670   Aby pokazać odwiedzającym skansen życie codzienne dawnej wsi radomskiej do udziału w imprezie zapraszane są zespoły obrzędowe, rolnicy, którzy na muzealnych polach przy użyciu dawnych maszyn z kolekcji MWR wykonają prace polowe. Na terenie jednej z zagród, na scenie występują kapele ludowe, a chętni uczestniczą w zabawie tanecznej na dechach. Impreza jest również okazją do popularyzacji rękodzieła i rzemiosła ludowego, twórcy ludowi na straganach prezentują swoje prace – można je podziwiać i kupować. Atrakcją dla turystów są również stoiska kół gospodyń wiejskich i zespołów obrzędowych z potrawami regionalnymi. Można na nich spróbować m.in. porkę, pazibrodę, babkę ziemniaczaną. W trakcie imprezy w godzinach 14.30 – 15.30 nastąpi rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. Celem organizowanego przez muzeum konkursu jest ukazanie tradycji kulinarnych regionu radomskiego, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu. Przewodniczącym komisji konkursowej będzie Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych. Wyróżnieniem dla zwycięzcy będzie oprócz nagrody rzeczowej uczestnictwo w programie telewizyjnym Karola Okrasy pt. „Okrasa łamie przepisy”. Skansen zachęca do wcześniejszego nabywania biletów, aby uniknąć kolejek w dzień imprezy. Przedsprzedaż odbywa się w kasie muzeum w godz.: wtorek - piątek 9- 17, sobota - niedziela 10 -18. Ceny biletów: normalny - 10 zł, ulgowy - 6 zł 7 października uruchomione zostaną dwie kasy biletowe od ulicy Szydłowieckiej i trzy kasy od ulicy Stawowej. W programie wydarzenia przewidziano: Scena „Pod Dębem” – występy kapel wiejskich – 12.00 – 19.00: - Kapela Henryka Gwiazdy z Radomia. - Kapela Jana Kmity z Przystałowic Małych. - Kapela Józefa Wyrwińskiego z Korzyc. - Kapela Lipców z Wygnanowa.   Zagroda z Jastrzębi: - Rozstrzygnięcie konkursu „Potrawa regionalna z ziemniaków” – godz. 14.30 – 15.30. - Pokaz kulinarny Karola Okrasy – 16.30 – 18.00.   Zagroda z Alojzowa 12.00 – 18.00: - Kiermasz twórczości ludowej i rękodzieła. - Sprzedaż miodów, ziół, sadzonek oraz innych towarów, powiązanych z tematyką festynu.   Zagroda z Chomentowa 12.00 – 18.00; - Pokaz omłotów (za stodołą). - Kiermasz twórczości ludowej i rękodzieła. - Sprzedaż miodów, ziół, sadzonek oraz innych towarów, powiązanych z tematyką festynu. Młyn z Zajączkowa 12.00 – 18.00: - Pokaz wypału ceramiki w piecu jamowym. - Rodzinne warsztaty ceramiczne. - Spotkanie z twórcą ludowym, garncarzem Wiesławem Rokitą – pokaz i nauka toczenia na kole garncarskim. - Uruchamianie młyna – w godzinach: 13.00, 15.00, 17.00 - Pokaz pracy piły trackiej   Wiatrak z Wierzbicy (po raz pierwszy w MWR): - Uruchamianie wiatraka – w godzinach: 14.00, 16.00, 18.00.   Muzealne pola 12.00 – 18.00: - Pieczenie ziemniaków w popiele. - Pokazy orki, bronowania i kopania ziemniaków przy użyciu zabytkowego sprzętu rolniczego – ciągniki samoróbki „SAM” z osprzętem. - Pokazy orki i bronowania w zaprzęgu konnym.   Zagroda z Solca: - Pokaz obróbki kaszy w tatarczaku.   Kuźnia z Trębowca: - Spotkanie z twórcami ludowymi, Grzegorzem Gordatem i Marianem Kostkiem - wikliniarzami.   Polana obok Zagrody z Chomentowa - targowisko – 12.00 – 19.00.    
Tags