W niedzielę, 7 października, w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się Festiwal Ziemniaka, cykliczna impreza organizowana przez skansen od kilkunastu lat. Dowiemy się, co dawniej robiono podczas jesiennych prac polowych, jak przetwarzano dary ziemi i jak przygotowywano ją pod kolejne uprawy. Poznamy też ludowe obrzędy związane z wykopkami.

Aby pokazać odwiedzającym skansen życie codzienne dawnej wsi radomskiej do udziału w imprezie zapraszane są zespoły obrzędowe, rolnicy, którzy na muzealnych polach przy użyciu dawnych maszyn z kolekcji MWR wykonają prace polowe. Na terenie jednej z zagród, na scenie występują kapele ludowe, a chętni uczestniczą w zabawie tanecznej na dechach. Impreza jest również okazją do popularyzacji rękodzieła i rzemiosła ludowego, twórcy ludowi na straganach prezentują swoje prace – można je podziwiać i kupować.
Atrakcją dla turystów są również stoiska kół gospodyń wiejskich i zespołów obrzędowych z potrawami regionalnymi. Można na nich spróbować m.in. porkę, pazibrodę, babkę ziemniaczaną.
W trakcie imprezy w godzinach 14.30 – 15.30 nastąpi rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. Celem organizowanego przez muzeum konkursu jest ukazanie tradycji kulinarnych regionu radomskiego, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu. Przewodniczącym komisji konkursowej będzie Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych. Wyróżnieniem dla zwycięzcy będzie oprócz nagrody rzeczowej uczestnictwo w programie telewizyjnym Karola Okrasy pt. „Okrasa łamie przepisy”.
Skansen zachęca do wcześniejszego nabywania biletów, aby uniknąć kolejek w dzień imprezy. Przedsprzedaż odbywa się w kasie muzeum w godz.: wtorek - piątek 9- 17, sobota - niedziela 10 -18.
Ceny biletów: normalny - 10 zł, ulgowy - 6 zł
7 października uruchomione zostaną dwie kasy biletowe od ulicy Szydłowieckiej i trzy kasy od ulicy Stawowej.
W programie wydarzenia przewidziano:
Scena „Pod Dębem” – występy kapel wiejskich – 12.00 – 19.00:
- Kapela Henryka Gwiazdy z Radomia.
- Kapela Jana Kmity z Przystałowic Małych.
- Kapela Józefa Wyrwińskiego z Korzyc.
- Kapela Lipców z Wygnanowa.
Zagroda z Jastrzębi:
- Rozstrzygnięcie konkursu „Potrawa regionalna z ziemniaków” – godz. 14.30 – 15.30.
- Pokaz kulinarny Karola Okrasy – 16.30 – 18.00.
Zagroda z Alojzowa 12.00 – 18.00:
- Kiermasz twórczości ludowej i rękodzieła.
- Sprzedaż miodów, ziół, sadzonek oraz innych towarów, powiązanych z tematyką festynu.
Zagroda z Chomentowa 12.00 – 18.00;
- Pokaz omłotów (za stodołą).
- Kiermasz twórczości ludowej i rękodzieła.
- Sprzedaż miodów, ziół, sadzonek oraz innych towarów, powiązanych z tematyką festynu.
Młyn z Zajączkowa 12.00 – 18.00:
- Pokaz wypału ceramiki w piecu jamowym.
- Rodzinne warsztaty ceramiczne.
- Spotkanie z twórcą ludowym, garncarzem Wiesławem Rokitą – pokaz i nauka toczenia na kole garncarskim.
- Uruchamianie młyna – w godzinach: 13.00, 15.00, 17.00
- Pokaz pracy piły trackiej
Wiatrak z Wierzbicy (po raz pierwszy w MWR):
- Uruchamianie wiatraka – w godzinach: 14.00, 16.00, 18.00.
Muzealne pola 12.00 – 18.00:
- Pieczenie ziemniaków w popiele.
- Pokazy orki, bronowania i kopania ziemniaków przy użyciu zabytkowego sprzętu rolniczego – ciągniki samoróbki „SAM” z osprzętem.
- Pokazy orki i bronowania w zaprzęgu konnym.
Zagroda z Solca:
- Pokaz obróbki kaszy w tatarczaku.
Kuźnia z Trębowca:
- Spotkanie z twórcami ludowymi, Grzegorzem Gordatem i Marianem Kostkiem - wikliniarzami.
Polana obok Zagrody z Chomentowa - targowisko – 12.00 – 19.00.