Czwartek pełen tłustych pączków
Z lukrem, skórką pomarańczową, nadzieniem z róży... Ileż to pączek ma odmian. A także smaków! Dziś jemy je bez opamiętania, bo jest tłusty czwartek. Ostatni przed wielkim postem dzień jedzeniowej rozpusty.
Nie ukrywamy tego, że jesteśmy łakomczuchami. W Radomiu można ich było spotkać przed cukierniami rano.
- Wtedy było najwięcej klientów. Przychodzili w drodze do pracy. Spodziewamy się, że wielu przyjdzie także po południu - wyjaśnia Ania Chwała z cukierni "U Michała". - Niektórzy kupowali po jednym pączku, inni przychodzili po kilka, a jeszcze inni odbierali zamówione wcześniej, nawet po 40 sztuk i więcej - dodaje.
Za jednego pączka trzeba w Radomiu zapłacić średnio 1,20 zł.
Przed południem największą kolejkę spotkaliśmy przed cukiernią "Oleńka" przy ul. Focha. Stało w niej kilkanaście osób i wciąż dochodziły nowe. - Co roku kupuję pączki tutaj, to stało się tradycją, ponieważ te stąd smakują mi najbardziej. Dlatego jestem gotowa za jednego pączka z lukrem odstać w kolejce nawet kilkanaście minut - wyjaśnia Grażyna Wajdzik.
- Tłusty czwartek to jedyny taki dzień, kiedy obowiązkowo trzeba zjeść chociaż jednego pączka - uważa Ania Sulej. - I nie trzeba sobie niczego odmawiać ani liczyć kalorii. Przed nami 40 dni postu, więc wszystkie zbędne kilogramy można będzie wtedy zgubić. - Dziś jemy do syta i to tłusto! - dopowiada Stanisława Cedej.
Jednak najlepsze są wypieki domowe. Nieco łatwiejsze w przyrządzaniu faworki, dlatego mamy sprawdzony przepis jak, je przygotować, by wszystkim smakowały.
Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 żółtek, 3/4 kubka gęstej śmietany, łyżeczka octu, cukier puder, olej do smażenia.
Przygotowanie: z mąki, żółtek i śmietany ugnieść ciasto i dobrze je wyrobić. Pozostawić na co najmniej godzinę. Rozwałkować cienko i wyciąć paski szerokości około 3 i długości 12 cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż na długości ok 4-5 cm, po czym jeden z końców paska przeciągnąć przez otwór. Smażyć na jasnozłoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po odsączeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!