Bardzo smaczny egzamin

Szkolenie w ramach projektu "Edukacja bezpieczny grunt dla rolnika" ukończyło 12 osób, w tym tylko jeden mężczyzna. Przez dwa miesiące uczyli się - najpierw teoretycznym,a potem praktycznie jak przyrządzać smakowite dania. - Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, choć przecież od lat gotuję moim domownikom - zapewnia Renata Kaca. - Wiele potraw wypróbowałam także na rodzinie, bardzo im to odpowiadało.
Teraz pani Renata, jak i jej koleżanki i kolega mają nadzieję na znalezienie pracy w gastronomii. - Po to tutaj przyszliśmy, by potem naszą wiedzę wykorzystać - przekonują.
Co poleciliby - teraz jako fachowcy - na przyjęcie? - Na pewno schab po zakopiańsku, nigdzie tego wcześniej nie widziałam - mówi Renata Kaca. - Podawany jest z kulkami z puree ziemniaczanego i twarogu, opiekanych na maśle. A do tego fantazyjna "korona" z piwnego ciasta. Bo danie musi nie tylko smakować, ale i dobrze wyglądać.
Schab po zakopiańsku to specjalność kucharskiego mistrza i instruktora na kursie Henryka Ofata. Ale na obiad kończący szkolenie jego uczniowie przygotowali także wiele innych specjałów, m.in. schab faszerowany w galarecie, sałatkę owocową w ananasie, koreczki z wołowiny, roladki łososiowe.
Projekt realizowany przez ZDZ finansuje Europejski Fundusz Społeczny.