Smak żydowskiej kultury
Jak smakują potrawy typowe dla
żydowskiej kuchni, czym jest talmud, co ma do zaoferowania kultura i
skąd sama nazwa państwa Izrael? – odpowiedź na I Dniach Kultury
Żydowskiej.
- Jestem tu kilka minut a już dowiedziałem się skąd sie wzięła nazwa państwa Izrael - wywodzi się z Bilblii i oznacza „ten który walczy z Bogiem”. Dowiedziałam się więcej nie tylko o tragicznej historii wyznawców judaizmu z okresu II wojny światowej, ale i współczesnych losach tego narodu – widać, że Kamila z III LO jest bardzo zadowolona.
Imprezę organizowaną przez III LO im.
Czachowskiego rozpoczęły w Centrum Sztuki Współczesnej
„Elektrownia" wykłady na temat kultury i religii żydowskiej. Dużym
zainteresowaniem cieszyły się potrawy tej kuchni m.in. kulebiaki,
podpłomyki, makaron z pieczarkami czy gołąbki z kaszą i
soczewicą. Na wystawie pokazano materialną kulturę Żydów.
Były występy artystyczne oddające charakterystyczny klimat tej
kultury, w tym spektakl „ Szagalewo” na podstawie oryginalnych
tekstów poetów żydowskich urozmaicony melodyjnymi
piosenkami. – Przypominają mi one moją młodość, jak bawiliśmy
się jeszcze przed wojną razem z żydowskimi rówieśnikami.
Moją koleżankę Miriam, która została rozstrzelana na
Firleju – wspominała pani Halina.
Impreza ma przybliżyć dzisiejsz Izraela młodzieży. Ale nie tylko, dorosłym także. – Obawy rodzą się wtedy gdy czegoś nie wiemy, nie znamy i z tego bierze się nietolerancja – przekonuje dyrektor „Czachowskiego” Danuta Sawicka.
Jutro w ramach I Dni Kultury Żydowskiej odbędzie się finał konkursu „ Historia i kultura Żydów”, a w sobotę warsztaty współczesnych tańców izraelskich. Impreza zostanie uroczyście zakończona sobotnim koncertem „Żydzi, Polacy - spotkanie kultur”. Wszystkie imprezy odbędą się w III LO, wstęp wolny.