Smak żydowskiej kultury

5 czerwca 2008

Jak smakują potrawy typowe dla żydowskiej kuchni, czym jest talmud, co ma do zaoferowania kultura i skąd sama nazwa państwa Izrael? – odpowiedź na I Dniach Kultury Żydowskiej. Na wystawie pokazno m.in. torę

 



- Jestem tu kilka minut a już dowiedziałem się skąd sie wzięła nazwa państwa Izrael - wywodzi się z Bilblii i oznacza „ten który walczy z Bogiem”. Dowiedziałam się więcej nie tylko o tragicznej historii wyznawców judaizmu z okresu II wojny światowej, ale i współczesnych losach tego narodu – widać, że Kamila z III LO jest bardzo zadowolona.

Imprezę organizowaną przez III LO im. Czachowskiego rozpoczęły w Centrum Sztuki Współczesnej „Elektrownia" wykłady na temat kultury i religii żydowskiej. Dużym zainteresowaniem cieszyły się potrawy tej kuchni m.in. kulebiaki, podpłomyki, makaron z pieczarkami czy gołąbki z kaszą i soczewicą. Na wystawie pokazano materialną kulturę Żydów. Były występy artystyczne oddające charakterystyczny klimat tej kultury, w tym spektakl „ Szagalewo” na podstawie oryginalnych tekstów poetów żydowskich urozmaicony melodyjnymi piosenkami. – Przypominają mi one moją młodość, jak bawiliśmy się jeszcze przed wojną razem z żydowskimi rówieśnikami. Moją koleżankę Miriam, która została rozstrzelana na Firleju – wspominała pani Halina.Goście dopisali

Impreza ma przybliżyć dzisiejsz Izraela młodzieży. Ale nie tylko, dorosłym także. – Obawy rodzą się wtedy gdy czegoś nie wiemy, nie znamy i z tego bierze się nietolerancja – przekonuje dyrektor „Czachowskiego” Danuta Sawicka.

Jutro w ramach I Dni Kultury Żydowskiej odbędzie się finał konkursu „ Historia i kultura Żydów”, a w sobotę warsztaty współczesnych tańców izraelskich. Impreza zostanie uroczyście zakończona sobotnim koncertem „Żydzi, Polacy - spotkanie kultur”. Wszystkie imprezy odbędą się w III LO, wstęp wolny.