Grudniowe specjały: aromatyczne pierogi z serem pleśniowym, orzechami, bakaliami

25 grudnia 2015

Pierogi – mniejsze i większe, na słodko i wytrawne – to potrawa, bez której trudno sobie wyobrazić świąteczny czas. W wersji z kapustą i grzybami zaś to (obok uszek) pozycja absolutnie obowiązkowa na Boże Narodzenie.

  251215pierogi   W tym roku skuś się na inne propozycje i wprowadź do grudniowego menu nutkę czarującej ekstrawagancji. Niech na wigilijnym stole zagoszczą specjały, które zaintrygują podniebienia zaproszonych gości. Pierożki z pleśniowym „sercem” Jeśli małe, zgrabne pierożki wypełnisz farszem z sera pleśniowego, zimowych gruszek i orzechów – nikt nie oprze się wyśmienitej kompozycji. Na początek przygotuj ciasto – bazę, po którą jeszcze nie raz sięgniesz w zimowe miesiące. Przyda się mąka, szklanka ciepłej wody, odrobina masła, soli i jajko. Niektórzy sugerują przyrządzać masę bez jajek, ale dzięki niej twoje pierogi zyskają piękniejszą barwę. Zagniatając ciasto, uważaj, by nie dodać za dużo mąki – może stać się zbyt „klejące”, a po ugotowaniu – twarde. Kiedy je rozwałkujesz, na powierzchni wytnij nieduże kółka – zadanie ułatwi ci np. szklanka lub specjalna, służąca do tego celu forma kuchenna. Wcześniej jednak przyrządź wonny farsz. Potrzebujesz kilku słodkich gruszek – pozbaw je skórki i zetrzyj na wiórki. Odmiany zimowe bywają jeszcze bardzo soczyste, dlatego musisz odcisnąć z nich nadmiar płynu. Przyda się czysta, bawełniana lub lniana ściereczka, w która zawiniesz owoce. Połącz je z serem Castello Danish Blue (koniecznie posiekanym albo chociaż rozkruszonym). Dodaj garść rozdrobnionych włoskich orzechów i przypraw – sięgnij po sól ziołową i pieprz czerwony. Farsz ze słodszą nutą Wnętrze pierożków możesz ciekawie uzupełnić rodzynkami, ale wybierz gatunki, które mają w sobie charakterystyczną, kwaskową nutę. Niektórzy wzbogacają je też łyżką suszonych, pokrojonych fig. Jeśli do nadzienia dodasz łyżkę stołową bułki tartej, masa lepiej się zwiąże. Aromatyczne zioła znakomicie uzupełnią bukiet zapachowy – to intrygująca „kropka nad i”, bez której grudniowe potrawy wiele tracą. Pierożki wyśmienicie smakują z liśćmi szałwii i mięty, jednak w tym wypadku warto kierować się własnym gustem kulinarnym i preferencjami domowników. Do każdego krążka wyciętego z ciasta, włóż porcję farszu, która pozwoli swobodnie skleić pierożek – ale uważaj, by nie było go za mało. Każdy pieróg musi być przyjemnie „pękaty” – ciasto to tylko dodatek do balsamicznego wnętrza. Delikatnie wrzucaj pierożki na osolony wrzątek i gotuj jeszcze kilka minut po wypłynięciu. Kubki smakowe zaproszonych biesiadników oczarujesz, jeśli podasz pierogi odsmażane na patelni. W odświętnym menu sprawdzą się również serwowane w towarzystwie nieszablonowego dipu z żurawiny. Aromatyczne konfitury wystarczy wymieszać z jogurtem naturalnym i przyprawić solidną szczyptą kurkumy. Orzechowo-szpinakowe wariacje Pora na całkowicie wytrawne pierogi, jednak do ich przyrządzenia potrzeba innego rodzaju ciasta. Ugotuj ziemniaki,a gdy ostygną, „przepuść” je przez maszynkę do mięsa lub tzw. praskę. Dosyp mąkę, szczyptę soli, dodaj roztopione masło i jajko. Gdy uformujesz jednolitą masę – stwórz z niej kształt walca. Sięgnij po czerwoną paprykę – należy pozbawić ją gniazda nasiennego, drobno pokroić i kilka minut smażyć na rozgrzanym oleju. Połącz ją ze sporą garścią świeżego szpinaku. Czas przygotować ser Castello z niebieską pleśnią. Rozkrusz go lub zetrzyj na tarce i wsyp do pozostałych składników, które czekają na patelni. Posiekaj garść orzechów pistacjowych i uzupełnij nimi pachnącą mieszankę. Szczypta pieprzu cayenne wzbogaci kompozycję o zdecydowany, ostrzejszy akcent. Ciasto, uformowane w wałek, pokrój na plasterki, rozgniataj delikatnie w rękach i napełniaj farszem. Pierogi zniewalająco smakują, gdy zapieczesz je w piekarniku. Kiedy upajający aromat dotrze do wszystkich zakątków domu – Twoje głodomory zgłoszą się same – bez zaproszenia, z pustymi talerzami w rękach i… wilczym apetytem. Świąteczny czas i grudniowa aura, która często zmusza do spędzania czasu w domu, sprzyjają kuchennym eksperymentom. Zastanów się, które pierożki szczególnie przypadną do gustu Twoim bliskim i gotowe propozycje uzupełnij o własne pomysły. Farsz z akcentem lekko słodkim, w którym kryją się aromatyczne bakalie, na pewno zaczaruje najmłodsze pociechy. Wariant wytrawny, uzupełniony o lampkę białego lub czerwonego wina, mile zaskoczy dojrzalszych biesiadników. Zimowe, długie wieczory przyjemnie urozmaicić gorącą potrawą i zaprosić kochane łasuchy do stołu na serdeczną, rodzinną pogawędkę i aromatyczny przysmak. Więcej fantastycznych inspiracji znajdziesz na http://www.castellocheese.com/pl-pl/  
Tags