Jan Kochanowski i… piwo rzemieślnicze. W Sycynie powstaje pierwszy w Polsce browar ekologiczny

23 kwietnia 2024

Sycyna słusznie kojarzy się nam z ojcem poezji polskiej Janem Kochanowskim, bo to tu właśnie, na ziemi radomskiej urodził się autor „Trenów”. Ale teraz to miejsce może stać się sławne także dzięki powstającemu w tym miejscu pierwszemu rzemieślniczemu browarowi ekologicznemu w Polsce.

 

fot. Materiały prasowe/Browar Maryensztadt

 

Lane, butelkowe, a może z puszki? Najważniejsze, że z ekologicznego browaru!

Browar Maryensztadt to uznana marka na rynku browarów rzemieślniczych. Tamtejsi piwowarzy warzą zarówno piwa klasyczne jak i eksperymentują z wszelakimi piwnymi stylami. Jedno pozostaje niezmienne - ekipa nastawiona jest na dbałość o środowisko, czego dowodem jest nowo powstały Eko Browar, który będzie przyjazny dla środowiska.

Ekologiczna produkcja uruchamiana jest w miejscowości Sycyna Kolonia w województwie mazowieckim, kilka kilometrów od Zwolenia - obecnego miejsca Browaru. Nieruchomość stanowią cztery budynki gospodarcze, które zostały poddane rewitalizacji i przystosowane do produkcji ekologicznej. 

- W ramach projektu EkoBrowar realizowanego przy wsparciu Funduszy Norweskich, wdrożyliśmy  szereg innowacji procesowych, które umożliwią produkcję przyjazną środowisku, minimalizując jej negatywny wpływ na klimat. A jest to: odzysk ciepłej wody z wybicia brzeczki;  odzysk energii cieplnej z filtratu;  wykorzystanie filtratu i wysuszonej gęstwy drożdżowej w przemyśle i przetwórstwie; wykorzystywanie opakowań w pełni nadających się do recyklingu; minimalizacja folii i plastiku w konfekcji; instalacja fotowoltaiki; wykorzystanie azotu w zastępstwie dwutlenku węgla - wylicza prezes i właściciel Browaru Maryensztadt Marcin Małecki.

Nie tylko ekopiwo

Efektem wdrożenia tego ekologicznego projektu będą również produkty opatrzone certyfikatem “Euro - Liść”, m.in. linia piw rzemieślniczych “Pure Organic” w stylach: Pils, IPA, Porter Bałtycki, Stout, Organic Kombucha oraz Organic Cold Brew Coffee.

W ramach nowej inwestycji browar założył również destylarię “Sycyna Distillery”. Produkty procesu destylacji będą uzupełnieniem oferty browaru Maryensztadt. A będzie to: okowita, również na bazie lokalnych owoców od zaprzyjaźnionych rolników, gin - zarówno klasyczny, jak i w różnych wariantach smakowych oraz whisky. 

Atrakcja Szlaku Kochanowskiego

Warto wspomnieć o historii tego miejsca. Eko Browar Maryenszadt powstaje w Sycynie - miejscowości, gdzie urodził się Jan Kochanowski. Tuż obok zmodernizowanego parku i gniazda ojczystego wybitnego poety epoki renesansu, znajdowały się niszczejące pomieszczenia gospodarcze, które Browar Maryensztadt zmienił na siedzibę Eko Browaru. 

- Park i rozległe stawy wokół gniazda ojczystego Jana Kochanowskiego już teraz stanowią bardzo urokliwe i atrakcyjne miejsce, a chcemy, by Browar stał się dodatkową atrakcją Szlaku Śladami Jana Kochanowskiego. Produkcja w Sycynie oparta została na piwach oraz napojach bezalkoholowych o charakterze lokalnym. Wytwarzane w nim wyroby produkowane będą tylko z naturalnych surowców, tradycyjną metodą warzenia. W ofercie browaru znajdują się również piwa i napoje bezalkoholowe z ekologicznym certyfikatem „zielonego liścia”. Jednak nie tylko na produkcji piwa opieramy naszą działalność. W planach bowiem mamy produkcję mąki pozyskiwanej z suszonego młóta browarnianego - wylicza Kamila Asztemborska, dyrektor sprzedaży i marketingu Browaru Maryensztadt.

kat, bdb

 

Tags