Najlepsze Smaki Mazowsza. Wśród nagrodzonych miód spadziowy i chleb z powiatu szydłowieckiego
Miód spadziowy wytwarzany przez Przemysława Górlickiego z Pawłowa (powiat szydłowiecki) otrzymał Laur Marszałka w XIV konkursie na Najlepsze Smaki Mazowsza. Z kolei wyróżnieniem zostało uhonorowane Koło Gospodyń Wiejskich „Górnianki” z Bieszkowa Górnego (powiat szydłowiecki), które wypiekają słynny w całej okolicy chleb od Bieszkowianek.
W tym roku do konkursu zgłoszonych zostało z całego Mazowsza aż 106 produktów żywnościowych. Chleb orzechowy, ciasto drożdżowe z kruszonką "Zając w kapuście", polędwiczka królewska dojrzewająca czy wino chabrowe – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie najlepszych. Szczególne uznanie kapituły zdobyło aż 28 smakołyków, a 13 z nich zostało wyróżnionych. Przyznane zostały także cztery wyróżnienia.
Smaczne i zdrowe
Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z regionu. – Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik.
Z kolei wicemarszałek Rafał Rajkowski zwraca uwagę na różnorodność zgłoszonych produktów – Są wśród nich zarówno sery, ciasta, jak i miody czy oleje. To naprawdę wspaniałe, że dzięki pasji i zaangażowaniu producentów, tradycyjne receptury, które są naszym dziedzictwem, są dalej kultywowane i wcielane w życie. Cieszę się, że jest tak wiele miejsc, w których można spróbować jedzenia zdrowego, przygotowywanego bez sztucznych dodatków czy konserwantów.
Przedsiębiorcy i producenci indywidualni
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.
Gospodarstwo wśród lasów i sadów
Nagrodzony miód spadziowy z Pawłowa w odróżnieniu od miodów nektarowych nie powstaje z nektaru kwiatów i jest wolny od zanieczyszczeń przemysłowych. Gospodarstwo, w którym jest produkowany, znajduje się bowiem w otoczeniu lasów i sadów. – Nasz miód składa się w stu procentach z tego, co przynoszą pszczoły. Interesuje nas produkcja najwyższej jakości, by nigdy nie wstydzić się tego, co proponujemy naszym klientom i by oni mieli ochotę ponownie sięgać po nasze miody – zapewnia Przemysław Górlicki, producent nagrodzonego miodu spadziowego.
kat, bdb
- Wyróżnienie otrzymał chleb z Bieszkowa Górnego