Najsmaczniejsze produkty z regionu mogą walczyć o Laur Marszałka. Zgłoszenia do 31 marca

7 lutego 2022

Najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze produkty wytwarzane w regionie można już zgłaszać do XV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Mogą wziąć w nim udział zarówno producenci indywidualni, jak i przedsiębiorcy. O tym, które smakołyki zdobędą tytuł przekonamy się na przełomie wiosny i lata.

 

Zdjęcie ilustracyjne (fot. archiwum)

 

Jak podkreśla marszałek Adam Struzik, konkurs od początku cieszy się dużą popularnością. W dotychczasowych czternastu edycjach wzięło udział aż 1,6 tys. uczestników. – Wręczyliśmy 198 laurów i 68 wyróżnień. Zachęcam do udziału również w tym roku. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD oraz ogrodniczego. Przyznane przez nas wyróżnienie to potwierdzenie, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości, a konsumenci chętnie wybierają produkty nagrodzone laurem marszałka– zapewnia marszałek.

Kto może wziąć udział w konkursie?

W konkursie na najlepszy produkt roku 2021 mogą wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty i organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne, aby mogły udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach. 

Które produkty mają szansę na wygraną?

Członkowie kapituły konkursu przy ocenie produktów będą zwracać uwagę na wysoką jakość produktu, smak i walory estetyczne, kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalność i innowacyjność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego zaznacza, że konsumenci są coraz bardziej wymagający, stawiają na jakość, zdrowy skład i smak. Coraz większą popularnością cieszy się żywność regionalna oparta na tradycyjnych recepturach. – Dzięki temu konkursowi popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy, a jak się okazuje, jest się czym chwalić! - zaprasza do udziału w konkursie.

Dwie grupy i osiem kategorii

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Producenci indywidualni będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce i warzywa oraz przetwory owocowe, warzywne i pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).  Przedsiębiorcy zmierzą się w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje i inne. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Zgłoszenia do konkursu należy składać drogą pocztową lub mailową do 31 marca. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.

kat

Tags