Pogoda na Święto Chleba?
Muzeum Wsi Radomskiej poza piekarzami będzie gościć także przedstawicieli ośmiu podradomskich gmin z wieńcami dożynkowymi. - Twórcy najpiękniejszych dostaną nagrody. Zapewniamy także bogaty program artystyczny, a także takie atrakcje jak możliwość spróbowania piwa kozicowego wytwarzanego przez koło gospodyń wiejskich z Kurpi - zachęca p.o. dyrektora skansenu Ilona Jaroszek.
Prezydent Radomia Andrzej Kosztowniak (miasto jest jednym ze współorganizatorów święta) uważa, że impreza tak wrosła w kalendarz wydarzeń w mieście, że wręcz trudno ją reklamować. - Najlepszą rekomendacją jest ogromna liczba osób - kilkanaście tysięcy - które przyszły do skansenu na Święto Chleba w ubiegłym roku - przekonuje.
Impreza to także uhonorowanie całorocznej pracy radomskich piekarzy skupionych w cechu. - Na co dzień konkurujemy, ale teraz, przy tej okazji działamy razem, by opowiadać swoje historie - wyjaśnia szef radomskiego Cechu Piekarzy Jarosław Gajda. A przewodnią historią będzie stulecie firmy Fogiel&Fogiel. - Jej przykład pokazuje, że mamy bardzo dobre pieczywo, że w ogóle to radomskie jest postrzegane w Polsce jako jedno z najlepszych - podkreśla J. Gajda. Dodaje, że w tym roku przypada również 250. rocznica potwierdzenia statutu radomskiego Cechu Piekarzy przez króla Augusta III Sasa.
W ub. roku radomskie Święto Chleba było wydarzeniem ogólnopolskim. W tym taki charakter ma impreza w Poznaniu. - Ale mamy nadzieję, że klimat który tworzymy sprawi, że impreza o takim zasięgu wróci do Radomia - podkreśla Tadeusz Fogiel. Obaj piekarze zachęcają, by teraz - w kryzysie, który odczuwa także ich branża - kupować wyroby lokalnych przedsiębiorców.
XII Święto Chleba rozpocznie się o godz. 10 i potrwa do godz. 18.30. Bilety w cenie: normalny - 12 zł, ulgowy - 10 zł, rodzinny (dwie osoby z dziećmi) - 25 zł. Dla naszych Czytelników mamy zaproszenia - szczegóły w Darmowych wejściówkach.
Do skansenu będzie można dojechać bezpłatnym autobusem. Szczegóły tutaj
(bdb)
Program imprezy tutaj