Salmonella w tiramisu i krówkach. Piekarnia Rustykalna zatruła 85 osób

15 grudnia 2017

To m.in. salmonella była przyczyną zatrucia osób, które jadły wyroby ciastkarskie z piekarni Rustykalna. Sanepid wyhodował bakterie w próbkach tiramisu i krówkach. Łącznie zachorowało 85 osób, w tym 26 w wieku do 14 lat, 16, w tym sześcioro dzieci, hospitalizowano.

  Tiramisu_Fanes   - Nasze badania wykazały, że czynnikiem etiologicznym tak masowego zatrucia mogły być bakterie salmonelli enterica oraz innych chorób. Wyhodowaliśmy je w próbkach ciastek, które pobraliśmy w piekarni podczas kontroli. Tak dużego ogniska chorobowego dawno nie odnotowaliśmy. Trzy osoby już opuściły szpital - mówi Małgorzata Gregorczyk, rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu. Inspektorzy sanepidu uznali, ze przyczyną pojawienia się ogniska chorobotwórczego było nieprzestrzeganie procedur dotyczących higieny w procesie produkcyjnym. Piekarnia oraz należące do niej sklepy w Radomiu i okolicy decyzją powiatowego inspektora sanitarnego zostały zamknięta. Właściciel został ukarany mandatem. - Czekamy jeszcze na wymazy środowiskowe z powierzchni sprzętu i urządzeń używanych do produkcji oraz na wyniki badań personelu - dodaje Gregorczyk, podkreślając że dochodzenie epidemiologiczne jest w toku. bdb Fot. Wikipedia (ilustracja)  
Tags