Smaczny jak żytni z żurawiną
Ten rodzaj pieczywa wytwarzany na bazie kwasu piekarskiego firma sprzedaje od dwóch lat i cieszy się on coraz większym powodzeniem u konsumentów. - Szczególne walory smakowe uzyskujemy właśnie poprzez dodanie suszonej żurawiny, która nadaje chlebowi specyficzny smak: łagodzi naturalną kwaśność żytniego pieczywa - tłumaczy Mariusz Fogiel, współwłaściciel zakładu. Nie ukrywa zadowolenia: radomski wypiek został uznany przez jury konkursu za najlepszy w swojej kategorii.
Do konkursu zgłoszono aż 79 przysmaków, wybrano 14 laureatów i przyznano dwa wyróżnienia. Spośród wyrobów z regionu radomskiego uznanie jury zyskał też syrop malinowy z Przetwórni Owoców i Warzyw Czesława Caryka z Pająkowa (powiat zwoleński).
Smakołyki Mazowsza to także m.in. pagórki mazowieckie (ciasto), ser biały z Markowej Zagrody, słoneczny olej z zielonych mostów Narwi, krupnik kurpiowski czy jagoda z żubrówką.
(bdb)
Fot.: Ł. Welenc, www.mazovia.pl