Reklama

Smakowite Laury Marszałka

8 maja 2015

Ciasto, powidła i miód – trzy produkty wytwarzane w gospodarstwach regionu radomskiego otrzymały nagrody w tegorocznej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za 2014 r.

080515laur W ósmej już edycji konkursu wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Podczas uroczystej gali zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową. Oprócz tego podczas gali nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze otrzymali specjalne dyplomy. Producenci żywności z całego Mazowsza województwa byli oceniani w dwóch grupach: producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje. Jury konkursu wybornie smakowały: "bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy" pieczony przez Zakład Ciastkarsko-Piekarniczy "Sylwia" z Czyżówki (powiat białobrzeski), powidła śliwkowe bez cukru wyrabiane w Przetwórni Owoców i Warzyw "Krokus" Czesława Caryka z Pająkowa (powiat zwoleński) oraz miód ze spadzi iglastej z pasieki Łukasza Murawskiego z Woli Wacławskiej (powiat radomski). (kat)  
Tags