Sójka wrzoska, faszerowany szczupak i miód faceliowy wśród najlepszych produktów regionalnych
4 czerwca 2017
Jak jeść, to najsmaczniejsze. A najsmaczniejsze to wyroby regionalne. Doceniono je podczas dziesiątej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016. Do rywalizacji zgłoszono blisko 150 produktów, z czego komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała siedem wyróżnień. Smakołyki pochodzą także z Radomskiego.
W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producentów indywidualnych i firmy. W każdej z nich wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
Pośród wyrobów piekarniczych uznanie i wyróżnienie zyskała sójka wrzoska Kamili Kawińskiej z Wrzosu (powiat radomski), wśród ryb i przetworów rybnych faszerowany szczupak znad Plewki z Gospodarstwa Agroturystycznego „Dolina Plewki” Teresy Woźniak z Przyłęka (powiat zwoleński), w kategorii miody - miód faceliowy Agnieszki Komorowskiej z „Pasieki pod Gruszami” z Czarnego Ługu (powiat radomski).
W kategorii producenci rynkowi (owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego) jurorom smakowały: syrop z pigwowca wytwarzany w Krokusie, Przetwórni Owoców i Warzyw Czesław Caryk w Pająkowie (powiat zwoleński), a w grupie miody (wyróżnienie) - miód nektarowy malinowy z Pasieki Murawscy, Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej (powiat radomski).
kat
Fot. Mazowiecku Urząd Marszałkowski
- Sójka wrzoska