XXVII Radomskie Dni Techniki. Laur m.in. dla zdrowego chleba z piekarni PSS

17 października 2016

Zdrowy chleb z piekarni PSS, słodki rogal z cukierni Janda, diler Toyoty, „samochodówka”, leśnik dbający o pamięć historyczną to m.in. zdobywcy tegorocznych laurów techniki przyznawanych przez radomską organizację techniczną. W siedzibie NOT – i poza nią – trwają XXVII Dni Techniki.

  P1110777   Jak co roku spotkania inżynierów i techników wielu specjalności rozpoczęły się od uroczystości wręczenia wyróżnień w kilku kategoriach: innowacji, oświacie, aktywnej działalności. Wśród zdobywców tegorocznych laurów techniki jest chleb z piekarni nr 7 Powszechnej Spółdzielni Spożywców. Jaka jest recepta na tak smaczny wyrób? - Oczywiście bazą jest mąka, ale 45 proc. to czyste składniki typu ziarno, płatki, otręby, słonecznik, soja. A poza tym tylko sól, drożdże i woda. Jednak zanim powstanie gotowy produkt, musi minąć jeszcze 20 godzin, dlatego kwasy, na których budujemy ciasto są dobrze wyfermentowane a chleb ma swój niepowtarzalny smak i aromat. Właśnie te walory smakowe i odżywcze wynikają ze składu - jest tu pełna zawartość soli  mineralnych, a więc jest to bardzo wzbogacona wersja chleba - opowiada Ryszard Milczarski, dyrektor produkcji handlowy PSS, który wraz z zastępcą kierownika piekarni Robertem Strzeleckim jest autorem receptury nagrodzonego pieczywa. Z Radomskiego Lauru Techniki cieszy się również Marek Romanowski, właściciel Grupy Romanowski, reprezentującej Toyotę i Lexusa. - To dla mnie bardzo miły dzień, bo obecnie jest tak trudno pozyskać nowe, młode kadry techniczne do wielu zawodów i dotyczy to także tego, co robię ja i moja firma. Ale współpraca, jaką nawiązaliśmy trzy lata temu ze szkołą samochodową idą w dobrym kierunku i narybek się pojawia - mówi laureat przypominając, że były lata kiedy szkolił rocznie 12, 13 uczniów w różnych zawodach. - Dzisiaj pozyskanie dwóch, trzech kandydatów, którzy przetrzymają ten pierwszy, najtrudniejszy okres jest rzeczywiście sporym wyzwaniem - dodaje Marek Romanowski. Radomskie Dni Techniki potrwają do piątku. W programie m.in. konferencje i sympozja na temat wykorzystania chłodu LNG w przetwórstwie rolno -spożywczym, związane z problematyką informatyczną, odczyty dotyczące najnowszych osiągnięć motoryzacyjnych, zwiedzanie laboratoriów Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego. Bożena Dobrzyńska  
Tags