Festiwal Ziemniaka w skansenie. Regionalne potrawy oceni Karol Okrasa

24 września 2021

Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza w niedzielę, 26 września w godz. 12 – 21 na Festiwal Ziemniaka.  Podczas wydarzenia zaprezentują się zespoły obrzędowe, rękodzielnicy, koła gospodyń, a rolnicy pokażą pracę przy użyciu dawnych maszyn rolniczych z zasobów skansenu.

 

Potrawy regionalne będzie próbował i oceniał Karol Okrasa (fot. archiwum)

 

Będzie również potańcówka na deskach. Koła gospodyń przygotują mnóstwo tradycyjnych potraw, jak pierogi, porka, pazibroda, babka ziemniaczana.

Podczas festiwalu w godzinach rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. Celem organizowanego przez muzeum konkursu jest ukazanie tradycji kulinarnych regionu radomskiego, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu. Przewodniczącym Komisji Konkursowej będzie Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych. 

Szczegółowy program:

Zagroda z Jastrzębi

Konkurs „Potrawa regionalna z ziemniaków” -  godz. 13.30 - 15;

pokaz kulinarny Karola Okrasy i rozstrzygnięcie konkursu - godz. 15.30-17;

Ekoryneczek -  godz. 12-18.

Zagroda z Chomentowa

Pokaz omłotów zboża przy pomocy młockarni, godz. 12-18.

Zagroda z Bartodziejów

Pokaz ręcznej obróbki lnu - godz. 12-18.

Zagroda z Alojzowa

Kiermasz twórczości ludowej - godz. 12-18.

Muzealne pola

Pokazy: kopania ziemniaków motykami i kopaczką z traktorem; orki, bronowania i siewu żyta,

pieczenie ziemniaków w popiele - godz. 12.30-18,

obrzęd „Okrężna po wykopkach” w wykonaniu Zespołu Obrzędowego „Ostałki” z Ostałówka - godz. 15-15.30.

Zagroda z Kłonówka

Pokaz prac ciesielskich,

pokaz robienia wykręcaków - godz. 12-18.

Scena

„Potańcówka pod dębem” - godz. 13-21 - Kapela Henryka Gwiazdy, Kapela Józefa Wyrwińskiego.

Dom Ludowy

Jesienne warsztaty rodzinne - godz. 12-18.

 

 

 

Tags
Reklama