Festiwal Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej. Radomianie licznie zjawili się w skansenie, by spróbować tradycyjnych potraw
Podczas tego, już jesiennego, wydarzenia w Muzeum Wsi Radomskiej króluje ziemniak. A jak on to są też tradycyjne wykopki, pieczenie w ognisku i dziesiątki potraw przygotowywanych z tego bardzo popularnego na naszych stołach warzywa. Dzisiaj w skansenie serwowały je przede wszystkim panie z kół gospodyń wiejskich, a także znany kucharz Karol Okrasa.
W skansenie rozstawili się również rękodzielnicy, można było kupić miody, ceramikę, ozdoby, zabawki, obrusy, serwety, wypieki i chleby. Nie zabrakło oczywiście straganów z jedzeniem, najwięcej było rzecz jasna potraw ziemniaczanych.
Swoje stoiska miały jak co roku koła gospodyń wiejskich z regionu radomskiego. Ich członkinie zapraszały na potrawy z ziemniaków królujące na naszym terenie, ale był też chleb ze smalcem, nalewki i słodkie wypieki. Tradycyjnie odbył się także konkurs kulinarny dla kół gospodyń, a w jury jako przewodniczący zsiadł Karol Okrasa, kucharz doskonale znany, nie tylko z programów telewizyjnych.
Na muzealnym polu dobyło się kopanie ziemniaków. Takie jak przed laty, czyli przy pomocy motyk, które w swoje ręce wzięli także co odważniejsi goście. Ale była też kopaczka ciągnięta przez parę koni. Wykopkom towarzyszyły pokazy obrzędów ludowych i pieczenie ziemniaków w ogniskach.
kat