
Przebieg festynu:
Amfiteatr
godz. 10 - 19
- msza św. w intencji piekarzy i rolników,
- powitanie gości, przedstawienie organizatorów i patronów, przemówienia okolicznościowe,
- wręczenie Kluczy św. Kazimierza,
- wręczenie podziękowań dla sponsorów,
- rozstrzygnięcie konkursu na „Tradycyjny Wieniec Dożynkowy”,
- występ kapeli wiejskiej,
- występ Ludowego Zespołu Artystycznego Promni,
- koncert Zespołu Lustro.
Imprezy towarzyszące:
godz. 12 -18
Scena „Pod Dębem” (na terenie zagród): Do tańca grać będą kapele ludowe: Kapela Krzysztofa Rokicińskiego, Kapela Andrzeja Malika, Kapela braci Tarnowskich, a „Redaktor Bułeczka" i "Pan Kanapka” prowadzić będą quizy i konkursy.
W godz. 13 - 17- pokazy i warsztaty kulinarne polskiej MasterChef Beaty Śniechowskiej oraz warsztaty i konkursy kulinarne dla dzieci prowadzone przez pracowników Restauracji MammaLeo (obok sceny „Pod Dębem”).
Na muzealnych polach można zobaczyć pokazy prac polowych oraz stacjonarną wystawę maszyn i urządzeń rolniczych.
- pokaz omłotów na terenie zagrody z Chomentów,
- pokaz orki ciągnikowej,
- wystawa ciągników SAM,
- pokaz pozyskiwania kaszy gryczanej za pomocą młynka.
Na terenie zagród - kiermasz wyrobów piekarniczych (Zagroda z Jastrzębi), oraz kiermasz i pokazy twórców ludowych (Zagroda z Alojzowa, Dom Ludowy).
Od godz. 12 o pełnych godzinach uruchamiany będzie młyn wodny z Zajączkowa.
Na terenie zespołu wiatraków Uczniowski Klub Sportowy "Roszada" zaprasza wszystkich chętnych na rozgrywki szachowe pt.: „Gramy z Akademią Szachową Marka Niedźwieckiego”.
Ponadto na terenie muzeum będzie można spróbować potraw kuchni regionalnej przygotowanych przez panie z kół gospodyń wiejskich i zespołów obrzędowych.
kat