
- W sobotę i niedzielę, 25 i 26 lipca pojawią się w chałupie z Alojzowa eksponaty przypominające tradycyjne przygotowywanie przetworów owocowych. Dzięki przetwórstwu sezonowymi owocami można było się cieszyć dłużej – nie tylko w postaci dżemów i marmolad. Przetwory, takie jak soki dodawane do zimnej wody czy kompoty z kwaśnych owoców przynosiły orzeźwienie podczas letnich upałów i wnosiły urozmaicenie zimowego jadłospisu - wyjaśnia Ewa Szczepanowska z MWR.
W niedzielę oprócz ekspozycji tematycznych o przetwórstwie domowym atrakcjami dnia w Muzeum Wsi Radomskiej będą owocowe quizy i plener malarski „Owocowy sad" (początek godz.12).
Wystawcy: Zdzisław Błosiński – rzeźba i zabawka ludowa, Andrzej Zieliński - rzeźba, Marlena Zielińska – rękodzieło, malarstwo.
kat
Fot. Materiały prasowe/MWR