Święto Pieczonego Ziemniaka w skansenie. Pyszne potrawy przygotowały wiejskie gospodynie

2 października 2022

Choć były obawy o pogodę, to ta od południa akurat sprzyjała odwiedzinom w Muzeum Wsi Radomskiej na Święcie Pieczonego Ziemniaka. Do skansenu przyjechało jak co roku o tej porze wielu radomian, a także turystów z regionu. Atrakcyjny program wzbogaciła obecność Karola Okrasy, który oceniał potrawy przygotowane z ziemniaków przez panie z kół gospodyń wiejskich.

 

fot,. Muzeum Wsi Radomskiej

 

Na muzealnych polach można było zatem oglądać pokaz kopania ziemniaków, zarówno metodą, która już na ogół wyszła z użycia, czyli zwyczajną motyką, jak również w sposób zmechanizowany. Kto był ciekawy, sam brał motykę w ręce i próbował wydobyć z ziemi plony. Potem pieczono je na ognisku.

W wiejskich zagrodach na terenie skansenu odbywało się a to darcie pierza, a to szatkowanie kapusty. Smaczne potrawy z kartofli ugotowały panie z kół gospodyń wiejskich, które rywalizowały o nagrody w konkursie. Były więc tradycyjna kartoflanka, regionalna zarzucajka, czyli zupa na ziemniakach z dodatkiem kiszonej kapusty, a także raczej już zapomniana pażybroda.

Mnóstwo widzów zgromadził pokaz kulinarny, który zaprezentował znany kucharz Karol Okrasa. On też przewodniczył jury w konkursie na najciekawsze danie przyrządzone z ziemniaków.

W konkursie kulinarnym najsmacznoej - zdaniem  jury - gotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Oleksowa, które przygotowało "Gołąbki ziemniaczane gruchacze. Drugie miejsce zajęło KGW "Zgrany Babiniec" z Szydłówka za "Trepy z mięsem i kapustą", a trzecie Stowarzyszenie "Aktywni na Targowej" ze Skaryszewa za "Kartoflankę świąteczną".

 

 

 

 

Tags
Reklama