Trzy niskokaloryczne desery z rabarbarem
Rabarbar na targowiskach owocowo-warzywnych można dostać stosunkowo krótko w porównaniu do sezonu na inne warzywa i owoce, dlatego dopóki trwa, warto pospieszyć się i skorzystać z dostępności tej pysznej i zdrowej rośliny.
Ogonki liściowe, czyli powszechnie znana jadalna część rabarbaru, występują w kolorze zielonym, przez różowe, aż do czerwonego i z początku mają kwaśny, lekko cierpki smak - im bardziej czerwony i dojrzały rabarbar, tym słodszy w smaku. Rabarbar nadaje się idealnie jako główny składnik wszelakich deserów, ponieważ zawiera bardzo niewiele kalorii - w całym pół kilogramowym pęczku rabarbaru jest tych kalorii zaledwie 75! Oto trzy propozycje na to, jak wykorzystać rabarbar do przygotowania deseru, który nie zaburzy wysiłków diety.
Składniki
- Rabarbar z masą serowo-jogurtową
Ten lekki i dietetyczny deser najlepiej smakuje schłodzony. Sprawdzi się bardzo dobrze jako podwieczorek na słodko. Jest bardzo smaczny, a użyte składniki sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. Składniki: - Pęczek rabarbaru (ok. 500 g)
- Dwie szklanki wody
- Opakowanie (15 g) jogurtu naturalnego 2%
- 100 g twarogu 0%
- Łyżka płatków migdałowych
- Łyżeczka miodu
- Erytrytol do smaku
Rabarbar obrać i pokroić w drobne kawałki. Zagotować w wodzie z erytrytolem, ostudzić. Powstały kompot przecedzić przez sitko. Jogurt wymieszać z twarogiem i miodem. Rabarbar oraz jogurt z serem układać w pucharku warstwami. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni aż osiągną złoty kolor. Przysypać nimi deser. Gotowe!
Ciasto rabarbarowo-budyniowe
Placek z rabarbarem to jeden z najbardziej znanych i lubianych deserowych zastosowań rabarbaru. Ciasto umili zarówno weekendowe spotkania ze znajomymi, jak i sprawdzi się jako przekąska w niedzielny, samotny wieczór. Rezygnacja z mąki pszennej i białego cukru zdecydowanie zmniejsza kalorykę!
Składniki:
- Szklanka mąki kukurydzianej
- 120 g masła
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki zimnej wody
- Pęczek rabarbaru (ok. 500 g)
- Opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- Pół litra mleka (do budyniu)
Mąkę, masło, erytrytol i wodę zagnieść na ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę - do dwóch - do lodówki. Rabarbar obrać, pokroić na kosteczki, a następnie przysypać cukrem trzcinowym, aby puścił soki. Odstawić na około pół godziny. Formę do ciasta wylepić przygotowanym ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - na kwadrans. Budyń przygotować wg przepisu umieszczonego na opakowaniu, jednak nie dodawać cukru. Przełożyć gotowy budyń na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Całość piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Domowy kisiel rabarbarowy
Kisiel jest fantastycznym sposobem na pyszny deser dla najmłodszych. Ma ładny, różowy kolor, przyjemnie pachnie i smakuje wybornie! Można podawać go solo lub z dodatkami, takimi jak truskawki czy kawałki jabłek, z którymi idealnie się komponuje.
Składniki:
- Pęczek rabarbaru (ok. 500 g)
- 600 ml wody
- 3 łyżki erytrytolu
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą w ilości pół litra i gotować około piętnastu minut. Przelać przez sitko, pozbywając się najbardziej gęstej papki, tak by został tylko sok i mus. Dodać erytrytol. Pozostałe 100 ml wody wymieszać z mąką. Mieszankę dodać do rabarbaru, całość przelać do garnka i gotować około 3 minut, ciągle mieszając.
Zaletą rabarbaru jako składnika deseru jest niewątpliwie niska kaloryczność. Pozwala to na spożywanie go w wielu postaciach jako element główny deseru lub bogaty ilościowo dodatek. Lipiec to miesiąc, w którym każda dieta pudełkowa korzysta z dobrodziejstw rabarbaru jako zdrowego, niskokalorycznego urozmaicenia menu. Rabarbar zawiera wiele cennych witamin - A, C, E oraz takie mikroelementy jak potas, wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Dodatkowym bonusem spożywania rabarbaru w kontekście odchudzania jest też jego korzystny wpływ na pracę jelit, a co za tym idzie, przyspieszenie metabolizmu - a to za sprawą sporej zawartości błonnika. Warto więc wprowadzić rabarbar do swojego jadłospisu, póki sezon trwa!