Dlaczego warto sięgać po kwasy omega-3?

21 stycznia 2018

Na fali popularności zdrowego odżywiania coraz częściej słyszymy o zbawiennym wpływie kwasów omega-3 na nasz organizm. Mają one wszechstronne właściwości, wpływające m.in. na pracę serca i stawy. Dlaczego warto stosować kwasy omega-3?

    walnuts-2312506_960_720   Kwasy tłuszczowe omega 3. Dlaczego warto po nie sięgać? Kwas omega-3 jest uważany za niezbędny składnik, który należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Ciało nie jest w stanie samodzielnie go wyprodukować, dlatego musimy dostarczać go w diecie. Kwasy mają działanie przeciwzapalne, zapobiegając pojawieniu się chorobom autoimmunologicznym. Kwasy omega-3 zwiększa wrażliwość na insulinę i zapobiega powstawaniu cukrzycy. To nie koniec dobrodziejstw, jaką niosą ze sobą kwasy. Mają one również zbawienny wpływ na nasze stawy, łagodząc przykre dolegliwości związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Kwasy omega-3 doskonale wpływają na funkcjonowanie mózgu. Działanie kwasów omega-3. Najważniejsze informacje Jak działają kwasy omega-3 na serce? Składniki te zapobiegają bowiem chorobom tego narządu. Mają, jak już było wspomniane wyżej, działanie przeciwzapalne, zapobiegają powstawaniu skrzepów, rozrzedzając krew. Obniżają ryzyko wystąpienia skrzepów i chorób kardiologicznych z tym związanych. Jakie są najlepsze źródła kwasów tłuszczowych omega-3? Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości kwasów omega-3, warto sięgnąć po produkty roślinne, przede wszystkim orzechy i pestki. Dobrym uzupełnieniem diety są nasiona chia, siemię lniane i orzechy włoskie. Codzienne posiłki powinny być bogate w warzywa zielone (sałata rzymska, szpinak) oraz w owoce (banany, kiwi). Warto sięgać również po ryby, które zawierają cenne oleje rybie. Warto sięgać po ryby pochodzące ze sprawdzonej hodowli – wiele ryb zawiera metale ciężkie, niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Generalnie łatwo pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3. Dobrym pomysłem na wzbogacenie codziennej diety może być suplementacja oparta na algach hodowanych w ściśle kontrolowanych warunkach środowiskowych, które pokryją zapotrzebowanie na kwas omega-3. Można je powszechnie dostać w aptekach. Wówczas mamy pewność, że spożywamy preparaty bez zanieczyszczeń. Powinny po nie sięgać także kobiety w ciąży. Dobrym źródłem kwasów omega-3 jest także dobrej jakości olej lniany, przechowywany w szklanej ciemnej butelce w lodówce. Najbardziej wartościowa odmiana lnu to szafir. Jeśli chodzi o dawkowanie, to warto spożywać 8 łyżeczek oleju lnianego.
Tags