Dlaczego warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) to parametr, który określa, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Dlatego ma ogromne znaczenie dla osób z chorobami metabolicznymi np. cukrzycą typu 2. lub insulinoopornością. Przekonaj się, dlaczego warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny podczas komponowania posiłków.
5 powodów, dlaczego warto zwracać uwagę na IG
Dzięki wybieraniu produktów z niskim IG możesz korzystnie wpłynąć na kondycję swojego organizmu, ale też zapobiegniesz rozwojowi wielu chorób przewlekłych. Szczególnie jest to ważne, jeśli masz problem z podjadaniem między posiłkami lub wysokim poziomem glukozy we krwi. Przedstawiamy najważniejsze powody, dlaczego warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny.
Sposób na kontrolę poziomu cukru we krwi
Produkty o niskim IG powodują powolny wzrost poziomu cukru we krwi, to z kolei pozwala ustabilizować poziom glukozy. Jest to szczególnie ważne dla diabetyków i osób z insulinoopornością. W takim przypadku spożywanie produktów o wysokim IG może prowadzić do gwałtownych wahań poziomu cukru, co obciąża trzustkę i sprzyja rozwojowi chorób metabolicznych.
Dodatkowe wsparcie podczas odchudzania
Czy wiesz, że jedzenie produktów o niskim IG sprawia, że dłużej będziesz nasycony? Odpowiada za to stabilny poziom glukozy we krwi, dzięki czemu znacznie ograniczasz ryzyko podjadania między posiłkami. Podczas odchudzania unikaj produktów z wysokim IG także ze względu na szybki wyrzut insuliny, który może skutkować przyspieszonym magazynowaniem tłuszczu. Może to prowadzić do problemów z kontrolowaniem masy ciała.
Zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
Dieta bogata w produkty o wysokim IG może prowadzić do wzrostu poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL we krwi, co zwiększa ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i chorób serca. Natomiast produkty o niskim indeksie glikemicznym wpływają pozytywnie na zdrowie układu krążenia i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu lipidów we krwi.
Wybieraj też produkty z niskim IG, ponieważ zmniejszają stany zapalne w organizmie, które stanowią jeden z głównych czynników rozwoju chorób przewlekłych.
Pozytywny wpływ na zdrowie jelit
Dlaczego warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny? Produkty o niskim IG bardzo często są bogate w błonnik, który wspiera prawidłową kondycję jelit poprzez regulowanie procesów trawiennych. Błonnik zapobiega też zaparciom i wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową.
Zdrowe jelita zapewniają także lepsze wchłanianie składników odżywczych, zwiększają odporność oraz ograniczają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
Pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne
Czy wiesz, że wahanie poziomu cukru we krwi może wpływać na nastrój i koncentrację? Szczególnie spożywanie dużych ilości produktów o wysokim IG sprzyja nagłym spadkom glukozy, co może potęgować uczucie zmęczenia i problemy z pamięcią. Lepszym wyborem będą produkty z niskim IG, które poprawiają samopoczucie i poziom koncentracji, a także wspierają leczenie depresji i innych zaburzeń psychicznych. Dzieje się tak dlatego, że pomagają w utrzymaniu równowagi neuroprzekaźników w mózgu.
Nie masz czasu na gotowanie? Zamów dietę pudełkową!
Posiłki o niskim IG pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, co zapobiega nagłym napadom głodu i spadkom energii. Dzięki nim łatwiej kontrolujesz wagę, unikasz podjadania i dbasz o zdrowie metaboliczne. To idealne rozwiązanie dla osób z insulinoopornością, cukrzycą lub tych, którzy chcą czuć się lekko i pełni energii.
Firmy cateringowe oferujące diety pudełkowe działają prawie w całej Polsce, w małych i dużych miejscowościach, m.in.:
- Warszawa - https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/warszawa/
- Radom - https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/radom/
Sprawdź dostępność cateringu w swoim mieście i wybierz idealny catering